Warisan Seni Bina Melayu Terengganu (L64)

CODE PRODUK: 9789671084403

  • Berat: 1.57kg
  • RM205.00
  • STOCK:
  • 2 Unit


  • Pilih Lokasi:


Beli Sekarang

Info Produk

Sejarah negeri Terengganu yang panjang mewariskan pelbagai tinggalan yang masih dapat kita lihat dan nikmati sampai ke hari ini. Salah satu daripada sekian banyak khazanah budaya asli negeri Terengganu yang masih utuh dengan nilai keindahannya ialah seni bina bangunan. Seni bina bangunan tradisional Melayu Terengganu adalah sebahagian daripada khazanah seni bina tradisional Melayu Nusantara dan pancaran tamadun mereka. la lahir daripada keluasan dan kedalaman akal budi serta kehalusan daya cipta para tukang mahir yang memanfaatkan bahan-bahan sekeliling mereka bagi tujuan membangunkan tempat kediaman dan sebagainya. la melambangkan identiti dan kehidupan masyarakat Melayu yang bersebat hidupnya dengan alam sekeliling mereka sejak zaman-berzaman. Disebabkan landaan modenisasi, seni bina tradisional semakin terhapus, namun terdapat usaha segolongan pencinta seni bina tradisionai yang gigih mempertahankan Tradisi, dan berusaha mengekal dan mengembangkan warisan dalam bentuk yang sesuai.

Justeru pada hari ini, kira dapat beberapa perkembangan pentng dan menarik. Pertama, usaha untuk mengekalkan bangunan lama serta warisan tradisional dengan membaik pulih dan mengekalkan seni bina tradisional seperti rumah, mlasjid, wakaf, istana dan sebagainya. lni dilakukan oleh pihak berkuasa seperti muzium dan pihak berkuasa warisan atau pihak berkepentingan lainnya. Selain itu, kira juga menyaksikan usaha rnengembangkan seni bina tradisional sama ada menurut pendekatan revivalisme, neo-vernakular ataupun pendekatan metafizikal. Sebagai satu usaha pentng mendokumentasikan seni bina Tradisonal Melayu, buku Seni Bina Tradisional Melayu Terengganu memperihalkan sejarah, jenis, bentuk dan fungsi seni bina Melayu Terengganu di samping menghuraikan upacara keagamaan yang dilaksanakan oleh para tukang di tapak pembinaan apabila mendirikan sesebuah rumah baru agar pemilik dan penghuni rumah mendapat kesejahteraan. Selain itu, ia iuga menunjukkan perkembangan terkini di mana bentuk-bentuk seni bina tradisional, misalnya bentuk bumbung, dipadankan dengan seni bina moden dalam pelbagai bangunan seperti pejabat, hotel, lapangan terbang dan sebagainya.

Buku ini amat berguna bagi orang ramai khususnya para pengkaji, pelajar dan peminat warisan seni bina Melayu dan merupakan sebuah dokumentasi yang amat bernilai mengenai salah satu warisan tamadun Melayu yang kaya-raya ituMohd Yusof Abdullah lahir di kampung Surau Putih, Duyung Besar, Kuala Terengganu pada 21 Ogos 1957. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Duyung, kemudian melanjutkan pelajaran di sekolah Menengah Tengku Bariah dan Maktab Adabi, kesemuanya di Kuala Terengganu. Pada tahun 1978, beliau melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaya dan memperolehi Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) dalam bidang Pengajian Melayu 1981. Beliau seterusnya melanjutkan pelajaran di peringkat sarjana di universiti yang sama dan memperolehi ijazah sarjan sastera pada tahun 1997. Beliau bertugas sebagai kurator di Lembaga Muzium Negeri Terengganu pada 1 September 1981 sehingga 1985. Kemudian pada tahun 1986, beliau dilantik sebagai Pengarah Lembaga Muzium Negeri Terengganu sehingga sekarang. Sebagai pengarah beliau bertanggujawab merancang dan membangunkan Muzium Negeri Terengganu. Selama tempoh perkhidmatanya, beliau banyak menjalankan penyelidikan dalam bidang sejarah dan budaya negeri Terengganu serta menghasilkan penerbitan. Antara tema kajiannya termasuk budaya warisan tradisional seperti tekstil, bangunan,senjata, perahu, perubatan, permainan dan kesenian negeri. Sehingga kini dua buah buku telah dihasilkan olehnya bersama dengan kakitangan muzium, iaitu Terengganu, Monumen dan Tempat-tempat Bersejarah dan Permainan Tradisional Nageri Terengganu. Beliau juga menghasilkan banyak kertas kerja mengenai Terengganu dari aspek sejarah, budaya dan pelancongan yang dibentangkan di pelbagai seminar peringkat negeri Terengganu dan juga negara.  

CODE PRODUK: 9789671084403
STOCK: 2 Unit
BERAT: 1.57kg

Penghantaran

Kami menggunakan perkhidmatan kurier terbaik seperti Pos Laju untuk membuat penghantaran pesanan buku ke seluruh negara.

Khidmat Pelanggan

Buku rosak? Salah Order? Kuantiti tidak cukup? Lain-lain masalah? Kami sedia membantu.

Pengembalian Wang

Sekiranya stok habis, atau terdapat kesalahan dalam penghantaran, kami sedia untuk mengembalikan wang anda.

© 2020 BukuOn9.com . All rights reserved | Design by W3layouts.